UDRUGA UMJETNOST OSMIJEHA - Radićeva 22 - 10000 Zagreb - +385 1 4813272

Honoré Daumier

Honoré Daumier,  francuski slikar, grafičar i kipar, rođen 26. veljače 1808. u Marseillesu jedan je od najplodnijih crtača 19. stoljeća. Već je u mladosti pokazivao veliku težnju umjetničkoj profesiji koja je rezultirala upisom na Švicarsku akademiju (Académie Suisse) dok se usput bavio litografijom kod izdavača Belliarda.
Savladavši tehniku litografije, Daumier započinje svoju umjetničku karijeru radeći ilustracije za izdavače glazbenih djela i reklama. Ubrzo nakon početka karijere uslijedio je njegov anonimni rad za izdavače, pri čemu je kopirao stil Nicolasa Toussaint Charleta i izražavao sklonost Napoleonizmu. Do 1873. god. skoro je potpuno oslijepio, te je umro u Valmondoisu 11. veljače 1879. siromašan i neshvaćen.
Iza Daumiera ostalo je preko 4000 litografija, utemeljio je satirične tjednike La Charicature i Le Charivarim, u kojima je nekoliko desetljeća objavljivao britke karikature kritizirajući političko-socijalnu stvarnost i društvene događaje u Francuskoj. Većinu života proveo je stvarajući u Parizu, a kao slikar i kipar je bio samouk što ga nije spriječilo da postane jedan od vodećih umjetnika realizma.
Veličina njegova talenta uočila se tek posmrtno, pogotovo 1901. na izložbi cjelokupnog njegova opusa u Parizu. Teme kojima se Daumier bavio i danas su jednako aktualne čime se najbolje vidi njegova genijalnost i veličanstven um.
Udruga Umjetnost osmijeha u suradnji sa Muzejem grada Šibenika i uz potporu Francuskog instituta organizirala je izložbu „Osmijeh Honorė Daumiera“ – litografije koje je donirao Boris Baranović – Baila.
Izložbu  je otvorila njegova Ekselencija veleposlanik Republike Francuske gospodin Jérôme Pasquier.

Pogledajte galeriju.

22.11.2011

ZADNJE DODANO U FOTOGALERIJE