UDRUGA UMJETNOST OSMIJEHA - Radićeva 22 - 10000 Zagreb - +385 1 4813272

Jasminka Mitrić - "Nogometnih 11" 11.05.2017. u 20:00

Ekskluzivna tekma s "zvjezdanim" igračima : Boris Leiner, Davorin Bogović, Igor Pavlica, Boris Hrepić, Žan Jakopač, Vili Matula, Đorđe Kukuljica, Nikša Kušelj, Frano Mašković, Kristijan Ugrina i Jasna Bilušić. 

Nogometnih 11 je multimedijalni show i izložba koji će se održati u galeriji „Osmijeh“ u Radićevoj ulici u Zagrebu u sklopu ideje Rumice Baranović da Radićevu ulicu pretvori u ulicu umjetnika i da se izložbe odvijaju i na cesti. Jedna od glavnih trgovačkih ulica 19. stoljeća, a danas jedna od najljepših ulica grada – ulica „s pričom“, nekad Duga ulica će i na ovaj način postati osebujno i unikatno obilježena kao i mnogo puta dosada. Spona između Gornjeg i Donjeg grada će na pola sata postati poprište dviju suparničkih skupina čiji je „izbornik“ upravo Jasminka Mitrić. 
Jasminka Mitrić, autorica – dizajnerica kostima već je otprije shvatila kako odjeća komunicira puno jače od bilo kojeg drugog medija. Prezentaciju svojih kostima upotpunila je i upotrijebila već prepoznatljivu ideju naših dizajnerica da njihove kreacije na revijama „nose“ ljudi poznati u umjetnosti i na estradi. Tako će i ovaj put odjeću nositi poznati „momci“ iz javnog života simulirajući duhovitu i ironičnu utakmicu. 
 
Zavirili smo u njen raspored... Pitamo se zašto nogometaši? Kakav je plan igre? 
 

Odgovor je jasan i prihvatljiv – Umjetnik kontra surove stvarnosti! 
Svjedoci smo prebrzog mijenjanja imena, boja, grbova, kako u sportu tako i u životu... 
Razne inačice igara s loptom zabilježene su od početka nove ere. U početku osmišljene kao razbibriga, zatim kao natjecanje, često i krvoločno bez određenih pravila, pretvara se u igru vještine a ne snage, u kojem ruka, dodirivanje, kao i saplitanje i udaranje postaju zabrana. Nogomet je sport u kojemu su protivnici dvije momčadi od 11 igrača na pravokutnom travnatom terenu. Cilj igre je postizanje više pogodaka u mrežu. 
Nogomet nije igra koja se igra za gledatelje u kazališnoj atmosferi i zato ga Jasminka seli na ulicu želeći osjetiti tradicionalno i formirati „momčad sa stavom“. Stoga estradne, a ne sportske zvijezde, postaju Jasminkini „manekeni“. Ovdje se radi i o emociji i bezuvjetnoj ljubavi kao što je za neke nogomet, voljen kao član obitelji ili životni partner. Suprotnosti – dobri ili zli, pametni ili glupi, lijevi ili desni, mogu se voljeti ili mrziti, uvažavati ili prezirati, ali ljubav je uvijek prisutna. 
Vizualno rasporedivši „manekene igrače“ u taktičke formacije 4 (crni) – 3 (bijeli) – 2 (sivi) – 1 (zeleni), nošena je idejom za i protiv modernizacije u svim životnim segmentima. Stara trgovačka ulica simbolično postaje mjesto spajanja i razdvajanja, ofanziva kontra defenzive, tradicionalno kontra modernog, crno kontra bijelog, sve mnoštvo različitosti Jasminka spaja u jednu točku ljubavi u ime masovnosti i jedinstva. 
Sa sigurnošću možemo tvrditi da je i u ovoj muškoj kolekciji postignuta sinergija odjevnog predmeta i umjetničkog djela. Uočljivo je, da Jasminka Mitrić, pristupajući procesu dizajna odjevnog predmeta, polazi od likovne forme tj. aplikacije koju taj odjevni predmet zapravo uokvirava. Da bi stvorila urbani i atraktivni odjevni predmet, iskoristila je autentične detalje iz popularnog sporta. Svaki „igrač“ na sebi nosi „instalaciju“ – neku tekstilnu dekoraciju upotpunjenu figuralnim motivom poput nogometaša u pokretu, nogometne lopte, grba, mreže, figure u pokretu, što je dobiveno korištenjem raznih tehnika poput šivanja, prošivanja, apliciranja... Uspješno je razradila koncept kako napraviti i svojevrsni redizajn upotrebnog predmeta. U ovom slučaju detalje ručnog rada promovirati na urbanoj odjeći pa i tradicionalna čipka postaje modni ukras ili dodatak. Svaki model osmišljen je kao objekt koji se može nositi u različitim prigodama. 
 
 Biografija

Jasminka Mitrić  rođena je 1. veljače 1966. godine. Diplomirala je likovnu kulturu 1988. godine na Filozofskom fakultetu u Splitu.  
Područja djelovanja: kostimografija, dizajn odjeće, konceptualna umjetnost i performans. Izlagala je i djelovala u zemlji i inozemstvu. Njezin glavni likovni medij je odjeća, kojom interpretira razne fenomene, komentira ih, ironizira, estetizira. 

GRUPNE IZLOŽBE 
1990. Ideja kvadra, Umjetnički salon, Split 1992. Nessundorma – Nitko ne spava, Jazz klub, Genova 1992. Who ate the Sun? (Tko je pojeo sunce?) Centro civico "Remigio Zena", Genova 1995. Citta ad arte (Grad u umjetnosti), Centro storico, Genova 
 
 
SAMOSTALNE IZLOŽBE 
1993. Mitološka obitelj, galerija Protiron, Split 2004. Izložba slika, Soča, Ljubljana 
 
 
PERFORMANSI 
1997. Kolo sreče, Ana Desetnica, festival uličnog teatra Ljubljana i Lent-festival Maribor 2005. Poslije umjetnosti, samo knjige, Galerija Vladimir Nazor, Zagreb, sa Zlatanom Dumanićem 
2005. Čežnja za ljepšim životom 1, performans sa Zlatanom Dumanićem, Osječko ljeto kulture 2005. Čežnja za ljepšim životom 2, performans sa Zlatanom Dumanićem, Umjetnička kolonija u Batini, Baranja 2006. Theorem, the Electronic music foundation, New York 
 
KOSTIMOGRAFIJE 
1995. Kostimi za euritmijsku grupu "Lepa Vida", Ljubljana 1995. Kostimi za lutkarsku predstavu Sedam žena Henrika VIII, Ljubljana, Edinburgh 1997. Kostimi za lutkarsku predstavu Kekec-Speakeasy pictures, Ljubljana – Edinburgh 1998. Gradovi svijeta, ekskluzivna kostimografija za Lutkovno gledališče – teatar lutaka, Ljubljana 1998. Parsifal, Senzorium - senzorijalni teatar, Ljubljana 1999. Slovenske bajke, Senzorium – senzorijalni teatar, Ljubljana 
2002. Kralj alkohol – predstava s glumcima i lutkama, Kulturnica, Ljubljana 2002. Transvestitska svadba, Kud Svoboda Zalog, Ljubljana 2003. Mesto tišine, Senzorium – senzorijalni teatar, Ljubljana 2004. Dama Patuljak, Kud Svoboda Zalog, Ljubljana 2006. Jackie, kostim za monodramu Snježane Martinović, Ljubljana 2006. Renesansni kostimi za učenike Waldorfske škole, Ljubljana 2006. Josip i Marija, Kud Svoboda Zalog, Ljubljana 2006. Fatalni susreti, Kud Svoboda Zalog, Ljubljana 2007. Čara čara muca čarodejka čara, predstava za djecu, Mini teatar, Ljubljana 2007. Stari slovenski kostimi, folklorna grupa OŠ Sostro, Ljubljana 2010. Povijesni kostimi za plesnu grupu Kud Sredina, Ljubljana 2010. Pelikan ili djeca po želji, Kud Svoboda Zalog, Ljubljana. 

DESIGN 
1995. Dizajn odjeće za reklamu, RTV Slovenija, Ljubljana 1996. Dizajn maske miša za TV-show "Res je", Ljubljana 1997. Unikatna košulja za Ramba Amadeusa, Beograd 2003. Unutrašnja dekoracija za arhitekticu Slavojku Akrapovič 2003. Unikatna odjeća za pjevačicu Ditku Haberl, Ljubljana 2003. Stručna asistencija pri izradi diplome za Central ST Martins College, London 2004. Višegodišnji projekt dizajna unikatne odjeće sa slikaricom Mojcom Oblak nazvan "Hermetična bližina", Ljubljana 2005. Dizajn odjeće za Celicu, omladinski hostel, Metelkova, Ljubljana 2007. Kostim "Gospođa Ljubljana", Turistički savez Ljubljane – kostim za promociju grada prezentiran na turističkim sajmovima u Madridu, Berlinu i Helsinkiju 2006. Teorema, izložba sa slikaricom Mojcom Oblak, galerija Equrna, Ljubljana 2008-2011. Stilist u emisiji o turizmu "Na lepše", RTV Slovenija 1, Ljubljana. 2011-2013. suradnja s ....., kape i košulje Stanislava Habjana, Zagreb 2012. RETRO-ETNO-TEHNO 7, dizajn i izrada kostima (modna revija), Muzej grada Kaštela, Dvorac Vitturi, Kaštel Lukšić 2013. Dizajn i izrada frakova za Zagrebački ansambl flautistica 2013. Bijenale umjetnosti u Veneciji, izrada odjeće za akademsku slikaricu Katu Mijatović 2013. Izlaganje unikatne odjeće na Artomatu, Zagreb 2015. Izrada kostima za Euritmijsku predstavu, Zagreb   
 
 
 
 
 

04.05.2017

ZADNJE DODANO U FOTOGALERIJE