UDRUGA UMJETNOST OSMIJEHA - Radićeva 22 - 10000 Zagreb - +385 1 4813272

Josipa Čamber - Ogledala mašte 10.09.- 30.09.2015.

Za izložbu “Angelus Novus“ Josipa Čamber izradila je niz zidnih skulptura oblikovanih od drveta u spoju s ogledalima, skulpture od drva te slike u tehnici akrilika na platnu. 

Svim radovima poveznica su krila u kojima se, s ishodištem u arhetipskom, umjetnica bavi istraživanjem mnoštva identiteta. U razradi ideje motiv je svela na jedan jedini - krila. I naravno krila anđela. Anđeli su nevidljiva bića, veza između Relativnog i Apsolutnog. Simbol nebeskog su krila kojima se ono uzdiže iznad zemaljskog. To uzdizanje iz materije prema duhovnom je trenutak kojim je želja otjeloviti višeznačnost oblika koji u sprezi s ogledalom doprinosi cjelovitosti priče o krhkosti ljudskog postojanja te nepobjedivosti ljudske dobrote. Ranjivost prostora koji se ogleda u ogledalima odražava prirodu motiva Anglus Novus, koji reflektira naš sadašnji trenutak, tako prolazan, efemeran i ranjiv, a opet bremenit značajem jer je on jedino što nam preostaje. Uzdizanje iz materije prema duhovnom naglašeno je minimalističkim pristupom u obradi materijala i boji koja dominira patinom drveta. Gledamo u prošlost s nadom da nam silna želja za uzletom neće spaliti krila, da ćemo u vihoru turbulentnog trenutka naći snagu za nove početke.

U ovom se opusu umjetnica usredočila na izradu raznobojnih, stiliziranih krila anđela, tematizirajući anđele u svoj njihovoj pojavnosti, a istovremeno ostajući vjerna tehnici izrade, kvaliteti materijala i lucidno dvosmislenoj igri dualnosti između okvira i onoga što omeđuje. Prikazujući anđele kao simbolička bića, na granici između našeg materijalnog svijeta i obostranog, izložba postavlja pitanja ili preispituje odnos ovostranog i onostranog u kolektivnom i psihi individue. 

U seriji antropomorfno nazvanih skulptura, umjetnica želi prikazati potencijalni suživot više nadnaravnih bića, istovremeno istražujući ljudsku želju da sebe pretvori i vidi kao to nadnaravno biće...

Zamišljeno i osmišljeno kao kohezivna naracija čiji je svaki izložak neodvojiv od cjelokupne priče, “Angelus Novus” predstavlja skulpture koje se skoro pa stapaju s protagonistima u hipotetski dijalog u kojem je identitet promatrača doveden u pitanje, a istovremeno multipliciran kroz niz mitskih bića.

Pogledajte galeriju

10.09.2015

ZADNJE DODANO U FOTOGALERIJE