UDRUGA UMJETNOST OSMIJEHA - Radićeva 22 - 10000 Zagreb - +385 1 4813272

Otvorenje galerije

Već je početkom dvadesetog stoljeća umjetnik svjetskog glasa koji je pisoar podvalio kao ironičnu i karikaturalnu poruku svijetu, Marcel  Duschamp – rekao da se trebamo bojati „SMRTNE OZBILJNOSTI“. Naš akademik veliki slikar i konceptualista, pisac i umjetnik Josip Vaništa također je u jednom intervjuu rekao da nema stvaralaštva bez radosti. To mišljenje dijeli i Udruga.
Samo oni koji se znaju nasmijati svojim i tuđim slabostima i pogreškama, ljudi duboke duše i širokih pogleda, oni koji se osude pitati, postavljati probleme i rješavati ih raduju se ljepoti, životu i mogu je i znaju širiti.
Misija ove Udruge karakterističnog naziva „Umjetnost osmijeha“ je pretvoriti ovaj drag i jednostavan prostor u centar likovne i svake druge stvaralačke radosti.
Okrenuti smo onom prividno marginaliziranom području stvaralaštva koje je po svojoj naravi  krhko, prolazno, potrošno, ali masovno prisutno u medijima, time i demokratsko: kao što je karikatura, fotografija, ilustracija i sve druge vrste primijenjene i multimedijalne umjetnosti.
Nadamo se da ćemo otvorenošću, otkvačenošću i različitošću s vrhunskim imenima i djelima iz međunarodne i domaće sredine, u raznim vidovima prezentacija i događanja rastopiti uštogljenost, uništiti depresiju i rastjerati „smrtni strah“ umjetnošću osmijeha.
Upravo iz toga razloga, otvaramo galeriju radovima našeg poznatog karikaturiste, čovjeka umjetnika međunarodnog imena – Ota Reisingera  - jer je njegova karikatura usprkos smijehu ubojita s malom dozom opakosti, dovoljnom da potakne potrebu za samorazvojem i samounapređenjem, za stvarnim vrijednostima i svim što zovemo put u boljitak.
Uvodnu riječ imala je Branka Hlevnjak, likovna kritičarka i novinarka a Galeriju je otvorio Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić kojemu je u znak zahvalnosti na potpori predsjednica Udruge Rumica Baranović uručila mali znak pažnje. Točnije, to je bio poklon slučajnih prolaznika, 100 Zagrepčanki koje su svojim potpisom jamčile da je gospodin Milan Bandić najbolji gradonačelnik na svijetu!

11.10.2011

ZADNJE DODANO U FOTOGALERIJE