UDRUGA UMJETNOST OSMIJEHA - Radićeva 22 - 10000 Zagreb - +385 1 4813272

Ponovno se družimo!

Edit Glavurtić će nas oraspoložiti ovo ljeto sa "Ljetnom izložbom fragmentima" na kojoj možete vidjeti i dio njenih radova iz ciklusa  "Skice iz Edena".

Prenjeti ćemo Vam par riječi same umjetnice o svom doživljaju navedenog ciklusa:

Ciklus „Skice iz Edena“ predstavlja povratak prirodi koja mi oduvijek predstavlja svaku vrstu inspiracije, a slike božura nastavak su i proširenje teme o kojoj sam počela promišljati prije 30 godina crtajući, perom i tušem, lišće, travu i cvijet divljeg kestena. U prirodi sićušan, a povećan za potrebu likovne studije, otkrio je u sebi čudesan reljef, i cijelu jednu apstraktnu kartografiju vidljivu pažljivim i studioznim promatranjem. 

Slike božura na neki su način logičan nastavak, također moj svjesni izbor, ali i stav. U vremenu tehnologije, u kom se čovjek od prirode otuđio, važno mi je bilo istražiti put povratka, što u studijama božura i činim, a što predstavlja svojevrsnu meditaciju, ali i povratak mojoj vlastitoj prirodi. Slikajući latice cvijeta, izdvojenog i višestruko povećanog, pokušala sam studiji dodati dvije nematerijalne dimenzije: tišinu i svjetlost, promatrajući formu, koja se, zavisno od udaljenosti s koje se promatra, rastvara apstraktno. Što se uklapa u moju filozofiju: oslobađanje približavanjem. 

Ili, promjenom kuta gledanja, čime se poznato vidi na sasvim drugi, nov i svjež način, i samim tim drugačije doživljava i razumije. Izabrala sam i izdvojila cvijet (a mogao je biti i kamen, trava, lišaj ili kora drveta), kao polaznu točku svog doživljaja, i priča je narasla do ciklusa.

Izložba je otvorena od 05.07.-31.07.2022. svakog dana od 13:00-19:00 sati!

Vidimo se!

05.07.2022

ZADNJE DODANO U FOTOGALERIJE