UDRUGA UMJETNOST OSMIJEHA - Radićeva 22 - 10000 Zagreb - +385 1 4813272

Vlasta Pastuović Aleksić - "Bez naziva" 16.05.-27.05.2018.

U najnovijem ciklusu radova "Bez naziva" Vlasta Pastuović Aleksić stvorila je slike naslikane iznutra. Napuštanjem svjetovnog i predmetnog dala je primat onom nutarnjem i duhovnom u čovjeku. Razigrane kompozicije dinamičnog ritma i otvorene palete boja direktni su interpretator prirode same umjetnice, dok je osobni izraz unutarnjeg doživljaja vanjskog svijeta stvoren u intimnosti vlastitog doma omogućio Vlasti Pastuović Aleksić ostvarivanje duhovne vrijednosti unutar slike.  

O izložbi: 
U radovima Vlaste Pastuović Aleksić prepoznajemo nasljeđe Matissea i Kandinskog, ali istovremeno pratimo i formiranje osobnog likovnog rukopisa koji vizualno bilježi unutarnji svijet umjetnice. Napuštanje svijeta predmetnosti omogućilo je autorici istraživanje unutarnjeg značaja slike i njezinih likovnih elemenata kroz oblikovanje dinamičnih, razvedenih i krajnje slobodnih kompozicija. Kao polazište za rad umjetnica uzima vlastiti životni prostor koji zatim transformira u kompozicijsku igru linija, boja i ploha lišenih dubine i volumena. Vidljiva je smjelost u odabiru boja kao i savršen osjećaj za ravnotežu korištenih elemenata unutar kompozicije. 

Izostankom konkretnog naziva izložbe ili pojedinog umjetničkog djela, sadržajni dio slike prepušten je pojedincu na tumačenje. Asocijacije iniciraju forme, a ne nazivi, dok su odbljesci stvarnosti utopljeni u emociju boje, linije i plohe. Područje vlastitog interijera Vlaste Pastuović Aleksić područje je kontemplacije, razmišljanja i bivanja samog sa sobom. Korištenje materijalnih elemenata iz osobnog okruženja ukazuje na bliskost i povezanost sa životnim prostorom. Osobni aspekt omogućuje bezbroj varijacija na temu, dok je cilj apstrakcije uz natruhe figuracije zadržati pažnju promatrača na slici i prepustiti mu slobodu da sam pronađe oblike i dodijeli nazive djelima ovisno o vlastitom iskustvu.     

O umjetnici: 
Vlasta Pastuović Aleksić rođena je 1963. godine u Sisku. Studirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 1985. odlazi živjeti i raditi u London (UK) gdje se školuje na Harrow College of Further Education. 2013. na  Poslovnom učilištu Filaks  završila je verificirani program menadžmenta u malom poduzetništvu. 2015. godine na College of Visual Arts (Arthouse) u Ljubljani završila je preddiplomski sveučilišni studij slikarstva /Bachelor of Arts - B.A./, a 2016. i diplomski sveučilišni studij /Master of Fine Arts - M.F.A/. 2016. godine završila je seminar iz art psihoterapije u radu sa djecom i adolescentima kod terapeuta kliničke ekspresivne art psihoterapije Avija Goren-Bara iz Izraela.  

2017. godine na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu /Centar za cjeloživotno obrazovanje/ završila je seminar iz ekspresivne art terapije u edukaciji i rehabilitaciji - Modul I. Od 2000. godine članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – HDLU. Izlagala  je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Francuska, USA-New York). Ovo je njezina 23 samostalna izložba slika. Osim slikarstvom bavi se keramikom (članica je Hrvatskog keramičarskog udruženja KERAMEIKON iz Varaždina), te dizajniranjem i izradom umjetničkog nakita. U Zagrebu i Zaprešiću vodi tečajeve crtanja i slikanja za djecu i odrasle. Živi u Zaprešiću.

 Sonja Švec Španjol

 

 

11.05.2018

ZADNJE DODANO U FOTOGALERIJE